Silhouetschieten

Silhouetschieten is het schieten over grote afstand op metalen dierenfiguren met de bedoeling deze figuren omver te schieten. Het gaat om kippen, varkens, kalkoenen en rammen, van elk 10 stuks, die op verschillende afstanden staan opgesteld. Geschoten wordt in series van 5 schoten die binnen 2 minuten moeten worden afgevuurd. De grootste afstanden bij de verschillende onderdelen met pistool en revolver zijn 100 m en 200 m respectievelijk 100 m en 500 m bij geweersilhouet.

Silhouetschieten is dan ook het resultaat van uiterste concentratie en vaardigheid van de schutter en de ballistische prestaties van het wapen in een harmonieus samenspel van schutter en spotter.
De beloning is de triomfantelijke klang die meldt dat je hebt geraakt en het doel dat tuimelend verdwijnt. In het andere geval volgt een doffe plof met opstuivend zand. Silhouetschieten is met recht een serieuze zaak.
Het meest populair is het schieten met revolver en pistool. Deze informatie is daarom voornamelijk daarop afgestemd.


Spotter/Coach

Het silhouetschieten is ook opmerkelijk omdat het teamwerk is van de schutter en zijn spotter/coach. Een silhouetschutter heeft te maken met tal van factoren: wind, zon, trefpunt enz. Als hij al die zaken in de gaten moet houden, dan kost dat veel inspanning en wordt de kans op missers groter. De taak van de spotter is om op die factoren te letten en er op die manier voor zorgen dat de schutter zijn volle concentratie kan behouden en "alleen maar" behoeft te richten en de trekker over te halen. De spotter zegt na elk schot waar het gevallen is, ook al is het een treffer, houdt de volgorde van de schoten in de gaten zodat het derde schot ook op het derde doel wordt afgevuurd, hij geeft eventuele viziercorrecties aan (2 clicks omhoog bijvoorbeeld), houdt de tijd bij en zo heeft hij nog het een en ander te doen. Als dank mag hij na iedere serie vaak ook nog de omgeschoten silhouetten opzetten. Kortom, een goede spotter is goud waard.

Bij een goed team kunnen schutter en spotter het ook persoonlijk goed met elkaar vinden en spotten bij elkaar.


Instappen in het silhouetschieten

De beginnend silhouetschutter wordt geconfronteerd met allerlei vragen, zoals: zal ik het wel leuk vinden, welke onderdelen zou ik willen schieten, welk wapen en welk kaliber is geschikt, wie zou ik als spotter kunnen vragen.

Om voor jezelf na te gaan of het silhouetschieten wel interessant genoeg is, zonder (grote) investeringen te moeten doen is beginnen met Field Pistol unscoped een goede keuze.

Het is een goede keuze omdat:
 • de staande houding goed aansluit bij de gewone staande houding
 • men heeft meestal al een groot kaliber revolver
 • er geen speciaal silhouetvizier nodig is (geen extreme verstelling)
 • de afstanden zijn nog goed te overzien
 • Eerst later, als vast staat dat men erin wil doorgaan en in welke onderdelen, dan komt het investeringsverhaal aan de orde.

  Probeer zo snel mogelijk een mede-schutter te vinden die dezelfde ambities heeft en ook wil spotten. Door bij elkaar te spotten, dat ook geleerd moet worden, wordt veel ervaring opgedaan en gedeeld.

  Sommige schutters menen dat hun vrouw of vriendin per definitie de juiste spotter is. In de loop der tijd heb ik zowel situaties gezien die deze mening bevestigen als die het tegendeel aantonen.

  Silhouetschutters zijn aardige mensen die het leuk vinden een minder ervaren collega te helpen. Gewoon vragen of een ervaren silhouetschutter eens komt kijken of iets wil uitleggen. Het best werkt dat in concrete situaties en dat werkt, in positieve zin, vaak verhelderend.

  En voor de rest: gewoon proberen.